BAKGRUND

Jag har alltid älskat choklad i alla dess former, gärna så mörk som möjligt. Har aldrig fastnat vid butikernas väl medvetna hyllor vid kassorna, där mängder av färgsprakande lösgodis lockar alla dina sinnen på samma gång när du köar för att egentligen bara betala. Möjligtvis har jag fastnat för alla glada färger, då färg och form alltid har intresserat mig, men smaker för mig är mer än så. Jag äter hellre en bit 70-80% choklad, med så lite tillsatser som möjligt. Troligen för att det är vad mina föräldrar gjort sedan jag var liten och att jag därför, precis som andra barn, apade efter mina föräldrar. Det må vara dyrare för plånboken, men njutningen blir större och någon form av gott samvete kan också infinna sig. Istället för ett illamående när godispåsen som åkt ner i kundkorgen i sista stund plötsligt hamnade i magsäcken. Å andra sidan kanske det inte blir dyrare med ”finchoklad” egentligen, då man på något vis nöjer sig med en mindre mängd när man äter något mer exklusivt, kanske för att smakerna sitter i längre?


Medvetandet kring vad vi stoppar i oss blir mer och mer an en trend i vårt samhälle. Detta i takt med att både vår miljö, framställningsprocesser och arbetsförhållanden blivit mer ifrågasatt varpå vi måste värna om vår planet och inte minst vår egen hälsa. Konserveringsmedel och onödiga tillsatser är ett faktum i mycket av den mat som finns tillgänglig i butik.

 


För cirka 10 år sedan hade jag praktik på en chocolateria i Lund, Hovby no9. Under de veckor jag praktiserade där såddes ett frö hos mig, vilket jag inte låtit gro förrän många år efter min praktik var slutförd. Att vara med och temperera choklad och se flera olika ganascher bli till, på ett proffesionellt och medvetet sätt, av fin kvalitetschoklad och endast några få ingredienser blev en riktig ”aha”-upplevelse för mig. Det fanns en enkelhet i det, men ändå verkade det ligga en hel vetenskap bakom - och smakerna? De var sagolika! Där lärde jag mig grunderna för pralintillverkning. Jag är oerhört tacksam för detta, då det gjorde mig betydligt mer smakmedveten, inte minst när jag lagar mat.

En bartenderutbildning 2008 fick mig att spekulera ännu mer kring smaksättningar och olika smakkombinationer.  Jag valde att bygga på min utbildning med en fristående kurs via universitetet, ”dryckers vetenskap och kemi”, där vi hade både te-, vin-, och diverse öl- och spritprovningar.
Om jag inte minns fel bryggde vi även vår egen öl. Under kursen slog det mig; choklad är ungefär som vin, det finns otroligt många olika aromer, smaker och karaktärer som man i relation till något annat (olika sorters mat i vinets fall och olika fyllningar i chokladpralinens fall) bör känna till och som skulle vara roliga att experimentera med.

Så, var det här min resa började? Det kunde ju varit, men tro det eller ej, jag har på sätt och vis varit på helt andra spår sedan 2010, för då påbörjade jag min utbildning inom grafisk design och spelgrafik istället.

OKEJ, MEN FÖRETAGET DÅ?

Jo, ett dåligt immunförsvar,  som visade sig redan under min utbildning, ledde till mycket frånvaro på min arbetsplats i kombination med ett enormt driv och en ambition som ledde till stor frustration och många tårar under mina sjukdagar.
Resultatet av detta? Klyschigt men sant - något ont leder trots allt ofta till något gott!

Under hösten och vintern 2016 pendlade jag nämligen mellan både bihåleinflammationer, luftvägsinfektioner och mängder av antibiotika mellan soffan och min lilla chokladsmältare när orken fanns. Mängder av bilder på mina kreativa skapelser flödade i mina privata sociala medier och jag fick otroligt positiva kommentarer, som kort därpå ledde till beställningar inom min familj- och vänskapskrets, som sedan spred sig till kollegor och vänners vänner. Under våren 2017 startade jag mitt eget företag, egentligen inte med tanken att det skulle generera pengar, utan istället att jag behövde något i livet som gav mig positiv energi och var ”mitt eget”.

Med en kandidatexamen och ett flertal fristående kurser inom grafisk design, 3D och mediekommunikation (med inriktning på spelgrafik), fick jag hösten 2013 ett fantastisk start i arbetslivet med en tjänst som 3D-koordinator på IKEA Communications, en riktig drömarbetsplats – tro mig! Hösten 2015 fick jag chansen till drömjobbet, även detta på IKEA Communications, som 3D-artist och jag har sällan varit lyckligare.

Efter att under cirka  1 års tid ha skapat bilder till både IKEA:s hemsida och katalog och arbetat i flertalet inspirerane projekt, dippade jag totalt. Eller, sanningen är att det inte var jag som dippade, det var mitt immunförsvar. Såhär höll det på, från och till, under nästan 3 år.

Att läsa om denna historia är varken inspirerande eller roligt, då jag bokstavligt talat badade i läkarintyg och trots fantastisk hjälp på både Lung- allergimottagning, Öron- näsa- hals- och infektionsklinik med specialistläkare tills sist fick svaret att jag måste lära mig leva med det. Men hur gör man det när infektionerna leder till att man inte kan närvara på sin arbetsplats?

Jag var tvungen att göra en förändring, kanske skulle det gå att bryta ett mönster. Så, sommaren 2017 tog jag beslutet; tjänstledighet för studier på halvfart. Så fick det bli och den terminen gav mig mer energi än jag kunnat ana, vilket också ledde till mindre infektioner och därmed ingen antibiotika. Jag studerade ”Projektledning och Entreprenörskap” på halvfart, vilade när jag kände att något höll på att bryta ut i min kropp, samt gjorde praliner när jag hade energi och var frisk.

Så har det därefter fortsatt; jag kan nu anpassa arbete och studier efter min hälsa, istället för att anpassa min hälsa efter mitt arbete, för det är något som inte går att påverka hos mig. Jag lärde mig leva med det, precis som läkarna sa åt mig – men under mina egna premisser.

Att använda min grafiska sida och mitt intresse för färg och form i kombination med något av det mest välsmakande jag vet; CHOKLAD – blev det plötsligt en självklarhet för mig! Varför har jag inte tänkt på detta tidigare? Ovanpå detta, bartenderutbildningen jag nämnde tidigare,  där jag lärde mig experimentera med smakkombinationer samt en kursen på universitetet inom ”dryckers vetenskap och kemi.” Samt min praktikplats för många herrans år sedan på chokladerian Hovby no 9 - och sist men inte minst (troligen det viktigaste av allt)  – mitt driv och min vetgirighet.

Så, nu gör jag detta, fortfarande på deltid;  ”säsongsbaserat” som jag kallar det. Inte för att tjäna stora pengar, utan för att jag mår bra av det och det ger mig otroligt mycket positiv energi. Jag älskar att se mina kunder nöjda, gärna mer än så. Det är det som räknas för mig. Jag älskar att höra att du uppskattar min choklad och älskar att vid varje beställning jag får, ger du mig chansen att fortsätta utvecklas i min chocolateria och att testa nya experiment, både smakmässigt och designmässigt.

Nyckeln till mina välsmakande praliner är att jag gör allt från grunden, utan konserveringsmedel. Mer hantverk än så kan det knappast bli. Att lägga ned mycket tid och kärlek i det man gör kan låta klyschigt, men det är vad jag personligen anser är grunden till en lyckad produkt. Älskar du det du gör, återspeglar det sig i ditt resultat. För mig är det viktigt att använda så mycket lokala produkter som möjligt, köpa in choklad av hög kvalitet och att göra praliner som är välsmakande och vackra både för öga och själ!

Välkommen att beställa kvalitetspraliner av mig, med min egen design; till Alla Hjärtans Dag, Påsk, Examen/Student, Höst, Halloween och Jul. Har du festligheter på gång med ett tema som inte passar inom ovanstående kategorier eller tillfällen, kan du även beställa specialdesignade praliner, där du väljer både färger, former, smaker och ditt eget tema.

 


Välkommen att kontakta mig för mer information!

Fanny Hagberg